Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

27.09.2023

Skromna udeležba na strokovni ekskurziji

V torek, 26. septembra smo uresničili še eno točko letošnjega programa našega društva, strokovno ekskurzijo na sejem gozdarske opreme in ...
29.06.2023

Tradicionalni piknik DLGP je uspel

V nedeljo, 25. junija smo pri piceriji Cimešter v Kovačevcih prišpravili naš tradicionalni društveni piknik. Okrog dvajset članov in njihovih...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>
 
Vabljeni v Markovce
07.05.2015
Župnijski urad Gornji Petrovci in Markovci v soboto, 9. maja od 9. ure pri župnišču v Markovcih prireja tradicionalni prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije. Ob 9. uri bo razprava o ohranjanju kmetijskih površin in preprečevanju zaraščanja na Goričkem, ob 10. uri bo predstavitev kmetijske in gozdarske mehanizacije, ob 11.30 pogostitev in ob 12. uri tekmovanje v prežagovanju hloda z motorno žago.
 
 
Vabilo na volilno letno skupščino
09.02.2015

V A B I L O

 

 

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na volilno letno skupščino, ki bo v petek, 13. februarja 2015 ob 18. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih.

Za skupščino predlagam naslednji dnevni red:

 

 1. Otvoritev skupščine, ugotovitev sklepčnosti, izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev

 2. Sprejem dnevnega reda

 3. Poročilo predsednika o delu društva v preteklem letu

 4. Letni obračun – finančno poročilo blagajnika

 5. Poročilo predsednika nadzornega odbora

 6. Poročilo predsednika častnega razsodišča

 7. Volitve novega vodstva in organov društva

 8. Sklep o višini članarine za leto 2015

 9. Predlog programa dela društva za leto 2015 in predlog združitve Društva lastnikov gozdov Prekmurja in DLG Prlekije

 10. Predlog letnega proračuna za leto 2015

 11. Razno

 

Predsednik DLGP

Jože Pojbič

 

Prosim vas za čim večjo udeležbo, vse, ki v zadnjih dveh letih niso plačali članarine, pa prosim, da članarino tudi za nazaj plačajo na skupščini, sicer jih bomo črtali iz članstva.

 
 
Obvestilo udeležencem ekskurzije v Novi Sad
29.09.2014
Zanimanje za letošnjo strokovno oekskurzijo je bilo veliko in že pred časom ste člani s svojimi družinskimi člani in tudi nekaj nečlanov napolnili avtobus. Ves program, ki smo ga objavili že prej, drži in je nespremenjen, dodatno smo dogovorjeni, da nam po prihodu na sejem nekdo iz gozdarske stroke nekaj na kratko pove o gozdovih in gozdarstvu v Srbiji in v Vojvodini.
Avtobus bo udeležence pobral na štirih postajališčih v četrtek zvečer:
KUZMA 23.15 izpred trgovine Mercator
 
MAČKOVCI 23.35 izpred trgovine Tuš
 
Martjanci  23.45 motel  ČARDA
 
Murska Sobota 24.00  avtobusna postaja 

lep pozdra vin na svidenje na ekskurziji!

predsednik DLGP Jože Pojbič
 
 
 
Zbiramo prijave za strokovno ekskurzijo v Novi Sad!
14.07.2014

Kot smo se dogovorili na letošnji skupščini, bomo strokovno ekskurzijo letos pripravili 3. in 4. oktobra na sejem gozdarstva, lova, ribolova in hortikulture v Novem Sadu. Program ekskurzije bo naslednji:

 

1.dan 03.10.2014.

Odhod iz Murske Sobote ob 00,00 uri. Direktna vožnja za Rumo kamor pridemo okrog 08 ure. Tu skupino prevzame vodič. Ogled muzeja kruha in galerije znanega slikarja Jeremije. Rakija dobrodošlice in vroč burek. Odhod za Novi Sad. Obisk sejma GOZDARSTVA (od 10-14 ure).

Odhod v Sremske Karlovce, namestitev v hotelu, Razgled centra Sremskih Karlovcev:škofijska cerkev, gimnazija, vodnjak pri 4 levih. Obisk muzeja čebelarstva družine Živanović z degustacijo medu in vina.

Večerja z muziko. Nočitev.

2.dan 04.10.2014.

Zajtk. Razgled centra Novega Sada:Dunavska in Zmaj Jovina ulica, trg Slobode,katedrala, Magistat, škofijska palata. Obisk pijace. Možnost nakupa sira, kajmaka, kulena… Razgled Petrovaradinske trdnjave. Odhod za Fruško Goro. Kosilo na kmečkem turizmu z muziko.

(predjed, čorba, odojek z prilogo, solata, sladica). Odhod za Mursko Soboto.

 

CENA:65,00 EUR

 

U cenu je vračunano:

- nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah z TWC, TV v Sremskih Karlovcih

- večerja v vojvodinski restavraciji z muziko (čorba, roštilj z prilogo,solata, sladica)

- rakija dobrodošlice in vroč burek po prihodu v Srbijo

- vstopnice za sejem, muzej kruha, muzej čebelarstva

- degustacija medu in vina

- kosilo z muziko na kmečkem turizmu (predjelo,čorba,odojek z prilogo, solata, sladica z

degustacijo rakije in vina)

- vsi ogledi po programu

 • vodič/domačin

 

Zgoraj navedena cena 65 evrov velja samo za člane DLGP. S sabo lahko vzamete tudi družinske člane, ki bodo doplačali 10 evrov po osebi za prevoz, tisti, ki niso ne člani niti družinski člani članov, pa doplačajo 30 evrov za prevoz. Cene so torej 65 evrov za člane društva, 75 evrov za družinske člane članov društva in 95 evrov za vse ostale.

 

Ob prijavi bo treba plačati 30 evrov akontacije.

Prijave in akontacijo lahko oddate na krajevni enoti Zavoda za gozdove Slovenije v Gornjih Petrovcih Jožetu Ciganu ( 041-657-833) ali med njegovim dopustom komu drugemu v pisarni najpozneje do petka, 8. avgusta, vsak delavnik od 7. do 8. ure zjutraj.

 

Vabim vas, da se ekskurzije skupaj s svojimi bližnjimi udeležite v čim večjem številu.

 

Predsednik DLGP

Jože Pojbič

 

 

 
 
Nova spletna stran o trgu lesa in žledolomu
04.06.2014
Vse, ki se na slovenskem trgu lesa pojavljate kot prodajalci ali kot kupci, obveščamo, da je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije odprla nov spletni portal, namenjen žledolomu in trgu lesa. Naslov spletne strani je  http://www.zledolom.kgzs.si/
 
 
Vabljeni na predavanje in društveni piknik
30.05.2014

Vabilo na predavanje

 

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na naš prvi letošnji sestanek s strokovnim predavanjem, ki bo v petek, 6. junija 2014 ob 19. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih. Dnevni red sestanka:

 

 1. Nelesne gozdne dobrine – možnost dodatnega zaslužka za lastnike gozdov ali pravica nabiranja in prodaje za vse? S to temo, ki žuli vse lastnike gozdov že leta, se Zveza lastnikov gozdov Slovenije zadnje čase vse pogosteje in resneje ukvarja. Pogovorili se bomo o tem, kaj bi nam lahko prinašalo dodatni dohodek iz naših gozdov in kakšne spremembe zakonodaje bi bile potrebne. Predstavljena pa bo tudi možnost, da lastnik gozda prepove nabiranje kostanja za druge – takšna možnost obstaja že sedaj po Zakonu o gozdovih, vendar je za sedaj znan v Sloveniji samo en primer lastnika, ki jo je že uveljavil. Sedaj to možnost na svojih parcelah s kostanjem uveljavlja tudi predsednik DLGP Jože Pojbič, ki vam bo iz prve roke predstavil svoje dosedanje izkušnje.

2. Razno.

 

Lep pozdrav

predsednik DLGP

Jože Pojbič

 

 

Vabilo na društveni piknik in tekmovanje

 

V soboto, 14. junija ob 13. uri bo v Kovačevcih na športnem igrišču pri zvoniku društveni piknik, združen z območnim izbirnim sekaškim tekmovanjem zasebnih lastnikov gozdov. Prispevek vsakega posameznika je 5 evrov za eno pijačo in porcijo hrane, pripeljete lahko tudi družinske člane. Ob 14. uri se na istem prizorišču začne izbirno sekaško tekmovanje.

Prijave za piknik in za tekmovanje zbira tajnik Jože Cigan, 041-657-833 do 9. junija.

 
 
Prevoznice niso potrebne do 30. aprila 2015
21.03.2014
Že 7. marca letos je bila v Uradnem listu objavljena listina o uporabi in prometu z gozdnimi lesnimi sortimenti, ki bo do 30. aprila 2015 nadomestila prevoznico.
Vlada je namreč zato, da bi olajšala hitro sanacijo slovenskih gozdov, ki jih je poškodoval žled, za zasebne gozdove začasno odpravila prevoznice, k ibi sicer dodatno obremenjevali lastnike in prevoznike. Lastniki pa bodo morali vendarle zase voditi evidenco prometa z gozdnimi sortimenti iz svojih gozdov. Za vsako prodajo, dobavo ali za prevoz sortimentov za lastno uporabo bodo tako lastniki morali evidentirati prevoz po drevesnih vrstah, vrsti sortimenta, količini in naslovniku.
Podatke bo treba v listino vpisati najpozneje v treh dneh od opravljenega prevoza, spravila ali dobave sortimentov. Listino bo treba hraniti pet let.
Vzorec listine je objavljen na spletnih straneh Ministrstva za kmetijstvo in okolje na tem naslovu:

http://www.mko.gov.si/fileadmin/mko.gov.si/pageuploads/podrocja/Gozdarstvo/uporaba_promet_gozdni_lesni_sortimenti.pdf

Prevoznice pa ne bodo več potrebne tudi po 30. aprilu 2015 za prevoze gozdnih lesnih sortimentov do 6 kubičnih metrov naenkrat za lastno uporabo. Toda pozor: brez prevoznice bo za lastno uporabo lahko peljal les samo lastnik gozda,  njegov zakonec ali »oseba, s katero je lastnik v sorodstvu v ravni ali stranski vrsti do tretjega kolena.« Torej le mož, žena in krvni sorodniki do tretjega kolena.Pri sebi pa bo treba imeti odločbo o poseku.
 
 
Skupščina je za nami
02.03.2014
V petek, 28. februarja 2014 smo opravili redno letno skupščino DLGP. V programu za letos smo si zadali dve strokovni predavanji - eno bo o nelesnih gozdnih proizvodih - , društveni piknik bo 14. junija v KOvačevcih skupaj z izbirnim tekmovanjem lastnikov gozdov v delu z motorno žago, strokovna ekskurzija pa bo v začetku oktobra na sejem gozdarstva v Novi Sad. Zapisnik skupščine si lahko preberete v rubriki Obvestila članom.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Vabilo na redno letno skupščino
23.02.2014

datum: 20.02.2014

 

V A B I L O

 

 

 

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na redno letno skupščino, ki bo v petek, 28. februarja 2014 ob 18. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih.

Za skupščino predlagam naslednji dnevni red:

 

 1. Otvoritev skupščine, ugotovitev sklepčnosti, izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev

 2. Sprejem dnevnega reda

 3. Poročilo predsednika o delu društva v preteklem letu

 4. Letni obračun – finančno poročilo blagajnika

 5. Poročilo predsednika nadzornega odbora

 6. Poročilo predsednika častnega razsodišča

 7. Sklep o višini članarine za leto 2014

 8. Predlog programa dela društva za leto 2014

 9. Predlog letnega proračuna za leto 2014

 10. Razno

 

 

 

Predsednik DLGP

Jože Pojbič

 
 
Priprave na licitacijo kakovostnega lesa že potekajo
02.12.2013
Tudi to zimo bo v Slovenj Gradcu licitacija kakovostne hlodovine in vse člane, ki boste to sezono sekali tudi kakovosten les vabimo, da skupaj z revitnim gozdarjem ocenite, ali bi bil njihov les primeren za dražbo. Upoštevati morate, da je strošek udeležbe na licitaciji 14 evrov za kubični meter lesa, plačati pa bo treba tudi prevoz.

Pogoji tokratne licitacije so naslednji:

SEDMA LICITACIJA VREDNEJŠIH SORTIMENTOV V SLOVENIJI

 

 

Društvo Lastnikov gozdov Mislinjske doline in Zveza lastnikov gozdov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije organizirata že osmo licitacijo vrednejših sortimentov v Sloveniji, ki bo tudi tokrat potekala v Slovenj Gradcu.

 

POTEK LICITACIJE

V mesecu decembru bo potekal ogled primernih sortimentov in posek.

Vsak hlod bo pred prevozom opremljen s številko, ki bo razvidna tudi na dobavnici. Pri izbiri dreves za posek in prevzemanju hlodov bodo lastnikom pomagali revirni gozdarji Zavoda za gozdove Slovenije.

 

Na razstavnem prostoru bodo les izmerili še enkrat, ga označili s pripadajočimi podatki (zaporedna številka, dolžina, premer, volumen) ter vpisali na seznam, ki ga bodo razposlali potencialnim kupcem. Kupci bodo za posamezen hlod oddali pisno ponudbo. Izbran bo ponudnik, ki bo za posamezen hlod oddal najvišjo ponudbo. V nasprotju s klasično licitacijo, tukaj velja oddana ponudba in je ni mogoče naknadno zvišati.

Časovni razpored licitacije

AKTIVNOST

DATUM

Dovoz hlodov na prostor licitacije

(parkirišče Prevent v Slovenj Gradcu)

2. 1. 2014 - 15. 1. 2014

Ogled kupcev

24. 1. 2014 – 3. 2. 2014

Odpiranje ponudb

3. 2. 2014 ob 10.00

Dan odprtih vrat

12. 2. 2014 ob 10.00

 

 

Za dodatne informacije naj se lastniki obrnejo na svoje revirne gozdarje in lokalna Društva lastnikov gozdov.

 

Kontaktne osebe:

 

Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline: Jože Jeromel, GSM 041/321-099

 

Zveza lastnikov gozdov Slovenije: Jože Mori, GSM 041/657-546, joze.mori@siol.net

 

 

NOVOSTI 2014:

 • najmanjša ponudba s strani kupcev – 70 EUR/m3

 • prevoznica obvezna – tudi za hlode z negozdnih površin (v izogib komplikacijam pri prevozu)

 • PEFC certifikat je zaželjen (seveda tudi FCS, kdor ga ima)

 

 

 

 

 

POGOJI IN PRAVILA LICITACIJE ZA PRODAJALCE:

 • prevzem lesa pri lastniku poteka ob kamionski cesti,

 • sortimenti morajo biti očiščeni in pravilno izmerjeni,

 • vsak prevzeti hlod mora biti na čelu opremljen s ploščico s številko hloda,

 • lastnik hlodov dobi ob prevzemu prevzemni list, kjer morajo biti navedeni podatki o lastniku, številka hlodov s ploščic ter količinski podatki in kakovostni razred hlodov,

 • lastnik hlodov lahko ob prevzemu na prevzemnem listu navede tudi najnižjo ceno, po kateri je še pripravljen prodati svoj les. Ta cena je dokončna in je v nadaljnjem poteku licitacije ni mogoče več spreminjati,

 • v kolikor lastnik ne navede minimalne cene v nadaljevanju licitacije ne more zahtevati svojih hlodov nazaj, čeprav so bili prodani pod pričakovano ceno,

 • organizacijo in stroške prevoza lesa krije lastnik sam oziroma v dogovoru z društvom lastnikov gozdov, v katerega je vključen,

 • poleg tega lastnik krije še stroške licitacije lesa, ki znašajo 14 EUR/m³ za doseženo ceno pod 400 EUR/m³ ter 5 % vrednosti za hlode z doseženo ceno nad 400 EUR/m³. Stroški organizacije se obračunajo pri končnem obračunu po končani licitaciji,

 • za neprodane hlode, ki jih prodajalec odpelje z mesta licitacije, se prav tako zaračuna stroške licitacije v višini 14 EUR/m³. Za te stroške se prodajalcu izstavi račun ali obračuna od prodanih hlodov,

 • osebne podatke o lastnikih hlodov lahko organizator uporabi izključno za namen obračuna prodane hlodovine in jih ne objavlja javno,

 • organizator je dolžan obvestiti lastnika o rezultatih licitacije v roku 5 dni od odpiranja ponudb. Če je bila ponudba nižja od lastnikove najnižje določene cene, mora lastnik v roku 3 dni sporočiti ali bo prodal hlod po ponujeni ceni ali pa ga bo na svoje stroške odpeljal z mesta licitacije,

 • prav tako morajo lastniki, katerih hlodi na licitaciji niso bili prodani, sporočiti, ali njihove hlode lahko proda organizator naknadno po trenutnih tržnih cenah, ali pa jih bodo lastniki na svoje stroške odpeljali z mesta licitacije,

 • lastnik hloda (prodajalec) dobi denar za prodane hlode nakazan na njegov bančni račun v roku 8 dni po odvozu hlodov z mesta licitacije,

 

 

Ostala opozorila:

 • prodajalci naj ponudijo hlode najvišje kakovosti,

 • prevzemni list mora biti natančno in čitljivo izpolnjen,

 • prodajalci naj v čim večji meri navedejo najnižjo (izklicno) ceno po kateri so še pripravljeni prodati svoje hlode,

 • hlodi morajo biti čim bolj pravilno skrojeni,

 • nadmera minimalno 10 cm

 • hlodi morajo biti čim bolj čisti (brez blata) - predvsem čela,

 • V izogib napakam pri prepisovanju številk, je ob prevzemu k prevzemnici, in fotokopiji pavšala potrebno priložiti še fotokopijo bančne kartice prodajalca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Preglednica : Drevesne vrste in primerna kakovost lesa

 

Les za žago

Les za furnir

 

Dolžina

Od 3 m naprej, vsakih 0,5 m

Dolžine 2,5 m- 3,5 m, vsakih 10 cm

Hrast

Premer

40 cm+

50 cm+

 

Kakovost

A, dobra B

Furnir, svetla barva

 

Dolžina

Od 2,5 m naprej, vsakih 0,5 m

Dolžine od 2,5 m naprej, vsakih 10 cm

Gorski javor

Premer

30 cm+

45 cm+

 

Kakovost

A, dobra B

Brez napak črnjave, bela barva

 

Dolžina

Od 2,5 m naprej, vsakih 0,5 m

Dolžine od 2,5 m naprej, vsakih 10 cm

Češnja, brek, skorš

Premer

30 cm+ (A); 40 cm+ (B)

45 cm+

 

Kakovost

A, B, dobra C

Furnir, brez zelene barve

Sliva

Dolžina

Od 2,5 m naprej, vsakih 10 cm

Dolžine od 2,5 m naprej, vsakih 10 cm

Hruška/oreh/

Premer

30 cm+

40 cm+

jablana

Kakovost

A, B, dobra C

Brez obarvanja

 

Dolžina

 

Dolžine od 2,5 m naprej, vsakih 10 cm

Bukev

Premer

Ni dostave

45 cm+

(samo najboljše)

Kakovost

 

Brez rdečega srca

Lipa

Dolžina

 

Dolžine od 2,5 m naprej, vsakih 10 cm

Črna jelša

Premer

Ni dostave

40 cm+

Breza

Kakovost

 

Brez obarvanja, brez neprave črnjave

Macesen

Dolžina

 

Dolžine od 2,5 m naprej, vsakih 0,5 m

Smreka

Premer

Ni dostave

50 cm+

 

Kakovost

 

Ozke letnice, brez napak črnjave

 

 

 

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se