Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

10.06.2024

Zbrali smo se na tradicionalnem pikniku

V nedeljo, 9. junija se nas je sedemindvajset članov društva zbralo na tradicionalnem društvenem pikniku v piceriji Cimešter v Kovačevcih. ...
28.05.2024

Ogledali smo si gospodarstvo, naravo in zanimivosti Zlatibora v Srbiji

Letos smo se v društvu prvič odločili za daljšo, tridnevno strokovno ekskurzijo. Žal se je je udeležilo veliko manj članov, kot je sprva ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
Prvi zbor lastnikov gozdov Pomurja uspel
19.06.2011
Zbor lastnikov gozdov Pomurja minulo nedeljo je več kot uspel. Zbralo se je lepo število od 500 vabljenih največji pomurskih gozdnih posestnikov, ki imajo več kot 5 ha gozda. Zbranim so organizatorji predstavili čezmejni projekt biomasnih centrov SOBIO, v katerem z Zvezo lastnikov gozdov avstrijske Štajerske sodelujejo tudi slovenski partnerji - ZGS OE Murska Sobota, društvo Mozaik in RRA Mura. V okviru projekta pri društvu Mozaik že deluje ekipa težje zaposljivih posameznikov, ki so se usposobili za delo v gozdu in opravljajo ta dela v dogovoru z lastniki gozdov.
Na zboru je svoje razmišljanje o tem, kako boljše mobilizirati lesno maso iz pomurskih gozdov, predstavil vodja murskosoboške enote ZGS Štefan Kovač. Zaradi obsežnosti njegovega prispevka ga objavljamo v rubriki "O gozdu in gozdarstvu." Vsem lastnikom priporočamo, da si njegovo razmišljanje preberete.
Del prfograma zbora lastnikov gozdov v Šalovcih je bilo tudi letošnje izbirno pomursko tekmovanje v delu z motorno žago in z nakladalno napravo na gozdarski prikolici. Zmagovalec tekmovanja z motorno žago je bil Gregor Bec mlajši, na tekmovanju z nakladalno napravo pa je zmagal Dejan Horvat.
Ob tej priložnosti je Zavod za gozdove Slovenije OE MUrska Sobota razglasil tudi najskrbenjša lastnika gozda v Pomurju. To sta postala Jožica in Jože Bouha.
J. P.
 
 
Predavanje dr. Teodore Petraš
27.05.2011
V petek, 20. maja je bilo v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih prvo strokovno predavanje iz letošnjega programa dela DLGP. Dr. Teodora Petraš iz murskosoboškega Zavoda za zdravstveno varstvo je zbranim članom in nekaj nečlanom predavala o nevarnostih, ki na človeka prežijo v naravi - o zajedalcih in boleznih, ki jih prenašajo različne živali in ki so nevarne za človeka. Najdlje se je zadržala pri klopih in pri obeh boleznih, ki ju klopi prenašajo, pri klopnem meningoencefalitisu in pri boreliozi. Opozorila je, da  je klopov v naravi vse več in da je zato pri gibanju v naravi treba biti peviden - primerno se je treba zaščititi z obleko ali sredstvi za odganjanje , po povratku domov pa se je treba temeljito pregledati. Če najemo klopa, ki se je že zaril v kožo, še ne pomeni, da smo že okuženi. Za njegovo odstranitev pa ni treba uporabljati nobenih olj, alkohola ali lepil, kot to počnejo nekateri, ampak je treba klopa z ozko pinceto prijeti pri glavi in ga počasi izvleči navpično iz kože.
J.P.
 
 
V Markovcih je bil znova prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije
27.05.2011
Podpredsednik Društva lastnikov gozdov Prekmurja in župnik v Markovcih in Gornjih Petrovcih Dejan Horvat je ta mesec pri župnišču v Markovcih pripravil že tretji prikaz kmetijske in gozdarske mehanizacije. Na prikazu je bilo mogoče videti novosti z obeh področij, lastnikom gozdov pa je bil seveda najzanimivejši del z gozdarsko mehanizacijo. Tu je bilo mogoče videti rezalno - cepilni stroj za drva, prevozno tračno žago, sekalnike za sekance, gozdarske prikolice z dvigali in manjši propomoček za žaganje debel na terenu, ki ga je kot novost predstavil Franc Ažman.
J. P.
 
 
Spletna stran ponovno živa
20.05.2011
Spoštovani obiskovalci spletne strani Društva lastnikov gozdov Prekmurja ste zagotovo opazili, da je bila stran v zadnjem času "mrtva". Iz objektivnih razlogov je nismo uspeli osveževati. Sedaj ovir več ni in spet boste lahko sproti spremljali naše delo in dogajanje v zvezi z gozdovi in lesom.

Jože Pojbič
 
 
Danes sestanek članov in predavanje
20.05.2011
Vabilo

Člane Društva lastnikov gozdov vabim na prvo letošnje strokovno predavanje na temo nevarnosti klopov, zaščite pred njimi in bolezni, ki jih povzročajo. Predavala nam bo dr. Teodora Petraš z Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota. Predavanje bo v petek, 20. maja 2011 ob 18. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih. Kljub zgodnji uri vas prosim, da se v čim večjem številu udeležite predavanja, saj se klopi že pojavljajo in vsi smo ogroženi. S sabo lahko pripeljete tudi družinske člane.
     Po končanem predavanju si bomo vzeli še nekaj časa in se pogovorili o možnostih združevanja in skupne prodaje lesa, o čemer smo govorili že na letošnji skupščini društva.

Obenem člane društva vabim še na svečano simbolično zasaditev lipe ob letošnjem tednu gozdov. Med člane smo že razdelili 50 sadik, ki so jih ti že posadili v svojih gozdovih, zadnjo, skupno sadiko slovenske lipe pa bomo v sodelovanju s Krajinskim parkom Goričko zasadili v petek, 27. maja 2011 ob 17. uri v parku pred gradom pri Gradu na Goričkem. Pridite v čimvečjem številu, da na ta način proslavimo teden gozdov. Lepo bo, če na slovesnost pridete v naših majicah in kapah, če jih imate.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Oddaji o gozdovih na Radiu Slovenija in na TV Slovenija
07.02.2011
Danes je bila tema radijske oddaje Studio ob sedemnajstih Gozdovi za ljudi - govora je bilo o slovenskih gozdovih pa tudi o težavah, s katerimi se srečujejo lastniki gozdov. Oddajo lahko poslušate na spletu na povezavi http://tvslo.si/predvajaj/gozdovi-za-ljudi/ava2.96149273/ .
V nedeljo, 6. februarja pa je bil v TV Dnevniku na TV SLO tudi prispevek o nestrinjanju lastnikov gozdov s predvideno obdavčitvijo gozdov enako kot vseh drugih nepremičnin in s tem, da je Geodetska uprava Slovenije gozdove ocenjevala, ne da bi upoštevala lesno maso v ocenjevanih gozdovih. Povezava: http://tvslo.si/predvajaj/dnevnik/ava2.96055240/ .
 
 
Vabilo na redno letno skupščino DLGP
07.02.2011

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na redno letno skupščino društva, ki bo v petek, 18. februarja 2011 ob 19. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih.

Dnevni red skupščine:
1. Ugotovitev sklepčnosti
2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev zapisnika
3. Poročilo o delu DLGP za leto 2010 – predsednik Jože Pojbič
4. Finančno poročilo – blagajnik Daniel Zorko
5. Poročilo nadzornega odbora – predsednica Olga Rituper
6. Program dela za leto 2011
7. Finančni načrt za leto 2011
8. Razno

Predsednik DLGP
Jože Pojbič

 
 
Vabilo članom na dan odprtih vrat dražbe lesa v Slovenj Gradcu
25.01.2011
Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja, ki bi si radi ogledali letošnjo dražbo kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu vabim, da se nam pridružijo na strokovni ekskurziji na dan odprtih vrat dražbe v petek, 11. januarja 2011. Društvo bo organiziralo in plačalo prevoz, malica bo iz nahrbtnika ali po dogovoru kje v okolici Slovenj Gradca. Dobrodošli so tudi nečlani, ki bodo za prevoz prispevali 10 evrov. Prijave zbira naš tajnik Jože Cigan (041-657-833) do petka, 4. januarja. Pohitite torej, da bomo lahko glede na število udeležencev pravočasno rezervirali primeren prevoz.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Začenja se mednarodno leto gozdov
04.01.2011
Organizacija združenih narodov je letošnje leto 2011 razglasilo za mednarodno leto gozdov. Po svetu bo v tem letu vrsta dogodkov, posvečenih gozdovom, njihovi vlogi pri ohranjanju naravnega ravnotežja, njihovemu gospodarskemu pomenu in njihovi večfunkcijskosti. V dogajanje se bo seveda vključila tudi Slovenija, ki pripravlja nacionalni program dogodkov in prireditev skozi vse leto. Nosilec programa bo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki bo program pripravljalo skupaj z drugimi slovenskimi organizacijami in ustanovami, ki se ukvarjajo z gozdovi in gozdarstvom. Leto gozdov je namenjena tudi nova spletna stran pri MKGP na naslovu http://www.letogozdov.si/, na kateri bo objavljeno vse v zvezi s prireditvami in dogodki v Sloveniji in povezave na nekatere tuje spletne strani, posvečene mednarodnemu letu gozdov.
J.P.
 
 
Poslali bomo pripombe zaradi nerealnega vrednotenja gozdov
12.12.2010
Člani Društva lastnikov gozdov Prekmurja smo se pred kratkim odločili, da bomo v čim večjem številu poslali pripombe na modele vrednotenja naših gozdov, ki so jih pri informativnem izračunu vrednosti naših gozdov uporabili na Geodetski upravi RS. Ocenjujemo namreč, da so na GURS gozdove v veliko primerih ocenili previsoko in da pri izračunu vrednosti konkretnih parcel niso upoštevali dejanskega stanja. S pripombami na GURS se nam lahko pridružite tudi drugi zasebni lastniki gozdov, ki niste člani DLGP, a se vam zdi izračunana vrednost vaših gozdov, ki bo pozneje osnova za odmero davka na nepremičnine, previsoka. Podrobnosti o ugovoru si lahko preberete v rubriki "Obvestila članom".
J. P.
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se