Društvo lastnikov gozdov Prekmurja
Gornji Petrovci 31d
9203 Gornji Petrovci

Aktualno

10.06.2024

Zbrali smo se na tradicionalnem pikniku

V nedeljo, 9. junija se nas je sedemindvajset članov društva zbralo na tradicionalnem društvenem pikniku v piceriji Cimešter v Kovačevcih. ...
28.05.2024

Ogledali smo si gospodarstvo, naravo in zanimivosti Zlatibora v Srbiji

Letos smo se v društvu prvič odločili za daljšo, tridnevno strokovno ekskurzijo. Žal se je je udeležilo veliko manj članov, kot je sprva ...

Aktualno

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>
 
V nedeljo vabljeni na Kuzmo
14.11.2012
Družinsko podjetje Petek vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja in tudi druge vabi to nedeljo, 18. novembra na slavnostno otvoritev nove kotlovnice na lesno biomaso in sistema daljinskega ogrevanja za 23 objektov. Od devete ure dopoldne si bo mogoče pri kotlovnici (v bližini doma starejših občanov) ogledati prikaze delovanja gozdarske mehanizacije in sekalnika lesa, ob 11.30 pa bo otvoritvena slovesnost. DLGP svojim članom obisk dogodka in ogled objekta, ki je trenutno največji sistem daljinskega ogrevanja na lesno biomaso v Pomurju, priporočamo kot primer dobre prakse.
 
 
Urnik odhodov avtobusa za sobotno ekskurzijo
21.05.2012
Vse člane, ki ste se prijavili za našo letošnjo ekskurzijo na evropsko prvenstvo mladih v gozdarskih spretnostih v Postojni to soboto obveščamo, da bo avtobus v soboto, 26. maja zjutraj udeležence ekskurzije pobiral po naslednjem urniku:
ODHOD  AVTOBUSA :
5.10 GOSTILNA  ZLATICA G.PETROVCI
5.15 ŠULINCI
5.25 GOSTLNA SUKIČ TRDKOVA
5.30 MAČKOVCI TRGOVINA TUŠ
5.40 ČARDA MARTJANCI
5.50 AVTOBUSNA POSTAJA MURSKA SOBOTA

S seboj vzemite dovolj dobre volje, nekaj pijače in jedače bomo vzeli mi, nekaj pa je lahko prinesete tudi sami. Tokrat ne bomo imeli organiziranega skupnega kosila ali večerje na poti tja ali nazaj s prizorišča dogajanja, ker bo na samem prizorišču dovolj možnosti prehrane, za katero se boste odločali vsak zase.
Ker je program dogajanja na in ob prireditvi precej bogat, se bomo vračali pozno popoldne ali proti večeru.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Vabilo na predavanje o certifikaciji gozdov
03.04.2012
V A B I L O

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na prvo strokovno predavanje na temo Certificiranje gozdov. Sestanek bo v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih v petek, 13. aprila 2012 ob 19. uri. Z nami bo Miha Koprivnikar s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki nam bo iz prve roke povedal vse potrebno o certificiranju gozdov in o tem, kako se bomo manjši zasebni lastniki gozdov lahko v sistem certifikacije gozdov vključili preko KGZS. Kdor ima namen vključiti se v sistem certifikacije – na KGZS za sedaj obljubljajo brezplačen pristop in minimalne stroške za izdajo potrdila o članstvu – naj že pripravi seznam svojih gozdnih parcel, saj bomo pristopne izjave lahko izpolnili na sestanku samem in jih predali predstavniku KGZS. Obrazec pristopne izjave z obrazcem za vpis gozdnih parcel najdete na spletnih straneh Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ( naslov: http://www.kgzs.si/GV/GOZD/Regijska-certifikacija-gozdov-po-sistemu-PEFC/Vkljucitev-v-regijsko-certifikacijo-gozdov-PEFC.aspx   ) in si natisnete ter izpolnite tudi sami.

Poleg tega si boste na sestanku lahko ogledali in naročili zaščitne gozdarske hlače, čelade in zaščitne čevlje. Naročila bo zbiral tajnik Jože Cigan, naročeno pa bo treba – po približno 25 – odstotkov nižji ceni od običajne – plačati ob naročilu.
Zbirali bomo tudi prijave in plačila za našo letošnjo ekskurzijo, ki bo 26. maja na evropsko tekmovanje mladih v gozdarskih spretnostih v Postojni.

Predsednik DLGP:
        Jože Pojbič
 
 
Bili smo na dražbi v Slovenj Gradcu
28.02.2012
V četrtek, 9. februarja je naše društvo pripravilo prvo letošnjo strokovno ekskurzijo. Okrog dvajset članov in nečlanov nas je obiskalo dan odprtih vrat šeste dražbe kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu. Letošnja dražba, na kateri so sodelovali tudi nekateri naši člani in dosegli solidne cene predvsem za oreh, je bila rekordna v več ozirih. Nanjo je 410 ponudnikov pripeljalo rekordnih 2.482 hlodov, ki so imeli skupaj prav tako rekordnih 2.165 kubičnih metrov. Najdražji hlod je bil hlod gorskega javorja, za katerega je njegov lastnik dobil 16.578 evrov, najvišjo ceno po kubičnem metru pa je dosegel prav tako gorski javor s ceno 9.720 evrov za kubični meter. Nasploh je najvišje cene na dražbi dosegal gorski javor, med najbolje prodanimi pa je bilo tudi nekaj orehov.
J.P.
 
 
Opravili smo volilno letno skupščino
29.01.2012

20. januarja smo v Gornji Petrovcih opravili volilno letno skupščino Društva lastnikov gozdov Prekmurja. Zapisnik skupščine najdete v rubiriki "Obvestila članom", tu pa vse člane samo posebej opozarjamo na to, da se bliža prva strokovna ekskurzija, ki bo 9. februarja na dan odprtih vrat letošnje dražbe kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu. Še vedno se lahko prijavite našemu tajniku Jožefu Ciganu, s sabo lahko vzamete tudi družinske člane. Za člane je prispevek za avtobusni prevoz 5, za nečlane pa 10 evrov. Obenem napovedujemo drugo strokovno ekskurzijo, ki bo 26. maja na evropsko tekmovanje dijakov in študentov v gozdarskih veščina v Postojni. Tudi za to ekskurzijo že zbiramo prijave.

predsednik DLGP

Jože Pojbič

 
 
Vabljeni na ekskurzijo na dan odprtih vrat dražbe v Slovenj Gradcu
24.01.2012
Prva letošnja strokovna ekskurzija Društva lastnikov gozdov Prekmurja je že zelo blizu. V četrtek, 9. februarja bomo namreč šli na dan odprtih vrat letošnje, šeste po vrsti dražbe kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu, na kateri je bilo naprodaj tudi okrog 17 kubičnih metrov hlodov naših članov. Za izlet se lahko še prijavite pri tajniku Jožetu Ciganu (041-657-833). Članski prispevek za stroške avtobusa je 5 evrov, prisedejo pa lahko tudi družinski člani ali prijatelji, ki bodo za prevoz prispevali 10 evrov.
 
 
Vabilo na volilno letno skupščino DLGP
15.01.2012
V A B I L O

Vse člane Društva lastnikov gozdov Prekmurja vabim na volilno letno skupščino, ki bo v petek, 20.januarja 2012 ob 18. uri v gostilni Zlatica v Gornjih Petrovcih. Pred skupščino bo predstavitev sitema certificiranja zasebnih gozdov.
Za skupščino predlagam naslednji dnevni red:

1.Otvoritev skupščine, ugotovitev sklepčnosti, izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev
2.Sprejem dnevnega reda
3.Poročilo predsednika o delu društva v preteklem letu
4.Letni obračun – finančno poročilo blagajnika
5.Poročilo predsednika nadzornega odbora
6.Poročilo predsednika častnega razsodišča
7.Volitve novega vodstva in organov društva
8.Sklep o višini članarine za leto 2012
9.Predlog programa dela društva za leto 2012
10.Predlog letnega proračuna za leto 2012
11.RaznoPredsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Tudi letos bomo sodelovali na dražbi kakovostnega lesa
19.12.2011
Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline bosta tudi to zimo pripravili dražbo kakovostnega lesa v Slovenj Gradcu. Znova bo na dražbi sodelovalo tudi naše društvo s tem, da bomo za vse zainteresirane lastnike organizirali prevzem lesa in prevoz v Slovenj Gradec. Kdor ocenjuje, da ima kakšen resnično kakovosten hlod, naj pokliče tajnika društva Jožefa Cigana (041-657-833) ali blagajnika Daniela Zorka (o41-681-421). Tudi letos bo verjetno, tako kot že nekaj let doslej, najbolj iskan les goskega javorja, oreha, verjetno tudi češnje. Lansko leto je odlično ceno dosegel tudi les slive, hrast dosega solidno ceno le, če je zelo kakovosten.
Vsi zainteresirani čimprej pokličite Jožefa Cigana ali Daniela Zorka, ker je treba 15. januarja hlodovino že odpeljati v Slovenj Gradec.

Jože Pojbič

 
 
Sejem Austrofoma je za nami
04.11.2011
Maloštevilni člani Društva lastnikov gozdov Prekmurja smo si oktobra kljub zelo slabemu vremenu vendarle ogledali letošnji avstrijski sejem gozdarske mehanizacije na prostem Austrofoma na območju cistercijanskega samostaja Rein pri Gradcu.
  Na krožni poti skozi gozd je različno mehanizacijo prikazovalo 70 razstavljalcev, na mini sejmu v "Austrofoma vasi" smo si ogledali 55 različnih stojnic, posebej pa je bila pripravljena razstava Bioenergija o pridobivanju energije iz lesne biomase. Sejem je vsaka štiri leta, vendar letos v primerjavi s tistim izpred štirih let bistvenih novosti v opremi in mehanizaciji za delo v gozdu ni bilo. Očitno se kriza pozna tudi na področju razvoja in proizvodnje novih naprav in opreme na tem področju.

predsednik DLGP
Jože Pojbič
 
 
Jožica in Jože Bovha najlastnika gozdov v Pomurju za leto 2011
19.06.2011

Obrazložitev ZGS OE Murska Sobota ob izboru letošnjih najbolj skrbih lastnikov gozda v Pomurju:

NAJSKRBNEJŠI POMURSKI LASTNIK GOZDA V LETU 2011

 

 

Jože in Jožica Bovha živita v hriboviti vasici Sela pri Podčetrtku na Kozjanskem. Svoje gozdove v Pomurju sta pridobila leta 1995 z nakupom denacionaliziranih gozdov soboške rodbine Dobray v k.o. Vučja gomila. Skupaj sta tako lastnika 144 ha gozdov na gričevnatem in jarkastem območju med Selom, Bogojino in Čikečko vasjo v Gozdnogospodarski enoti Vzhodno Goričko. Poleg gozdov v Prekmurju je Jože tudi lastnik 70 ha gozdov na Štajerskem.

 

Nosilna drevesna vrsta v njunih starejših sestojih je bukev, kateri je v manjšem obsegu primešan rdeči bor. Na starejših borovih drevesih so pogosto vidni znaki smolarjenja, ki je bilo v teh gozdovih prisotno v povojnih letih. Ostanek smolarjenja je tudi Smolarska koča, ki jo je Jože leta 2008 obnovil tako, da je v njej možno manj zahtevnemu obiskovalcu tudi prenočiti. Jože je del s smolarjenjem poškodovanih borov odstranil, najvitalnejše pa pustil kot svojevrstno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Problem in hkrati težišče gospodarjenja v gozdovih Jožeta in Jožice Bovha predstavljajo slabo negovani mlajši nasadi rdečega bora, ki so statično (snegolom) in biološko (prenamnožitve škodljivcev) nestabilni. Jože je po izobrazbi univ. dipl. inženir gozdarstva, zato mu poznavanje gozdarstva in uvajanje sodobnih tehnologij pri gospodarjenju z gozdovi ni tuje. V letu 2009 in 2010 se je zaradi bistveno večje učinkovitosti in varnosti odločil, da v nenegovanih mlajših drogovnjakih rdečega bora izvede redčenja s strojno sečnjo. Znak dobrega sodelovanja z Zavodom za gozdove Slovenije so bile dobro načrtovane in označene sečne poti pred izvedbo strojne sečnje. Poškodbe na gozdnih tleh in gozdnem drevju so bile zaradi dobre priprave in izvedbe del neznatne.

 

V letu 2010 je bilo v gozdovih Jožeta in Jožice Bovha v Vučji gomili posekano 430 m3 lesa. Lastnika se zavedata, da je sečnja negovalni ukrep, zato so sečnje usmerjene v izboljšanje kvalitete in stabilnosti mlajših borovih gozdov ter učinkoviti naravni obnovi zrelih sestojev. V letu 2010 je bilo zato izvedenih za 60 arov nege mladja in 8,80 ha nege drogovnjaka.

 

Jože in Jožica se kot lastnika zavedata tudi pomena dobre cestne povezave, zato sta kljub plačanim pristojbinam za gozdne ceste, k rednemu letnemu vzdrževanju, prispevala svoja lastna sredstva, da je bila gozdna cesta na »Babušove njive«, ki je glavna dostopna prometnica do njunega gozda, stalno dobro prevozna.

 

Jože je z okoliškimi prebivalci hitro navezal prijateljske stike, poleg članstva v LD Podčetrtek se je včlanil tudi v LD Bogojina, in je tudi dolgoletni član prostovoljnega gasilskega društva Sela-Verače-Virštajn.

 

Tradicija gospodarjenja z gozdovi je v družini Bovha že zelo dolga, vendar pa to ni Jožetova edina aktivnost. Razen v gozdu, najdemo Jožeta velikokrat tudi v njegovem vinogradu, kjer letno pridela okrog 2.000 litrov vina. Razumljivo je tudi, da strop Jožetove »gorce« krasijo klobase, ki so tudi plod njegovega dela.

 

Ker za vsakim uspešnim moškim (ponavadi) stoji vsaj tako uspešna ženska, zaradi vsega navedenega, območna enota Murska Sobota podeljuje Jožetu in Jožici Bovha naziv Najbolj skrbni pomurski lastnik gozda v letu 2011.

 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

 
Obvestilo – spletni piškotki!
Na naši spletni strani, uporabljamo piškotke (angl.:cookies), ki so namenjeni / zagotavljajo, da naša stran deluje optimalno, omogočajo lažjo uporabo naše spletne strani in evidentiranje obiskovalcev. V kolikor boste kliknili »Strinjam se«, boste sprejeli / namestili vse piškotke.
Ne strinjam se